19. dec, 2018

Snart kommer Tomten.

Vi på Men Of Spirit AB önskar alla en God Jul och Gott Nytt År.

Jultomten

Finns det någon som inte tycker om tomten? Knappast, eller hur? Det finns dock en del barn som kanske som kan vara lite rädda men tomten tycker vi alla om. Det är ju han som kommer med klapparna till hela familjen.


Tomten nu och då

Tomtens historia går långt tillbaka i tiden och tror härstamma från ett helgon som heter Sankt Nicolaus. Idag är tomten en man som oftast avbildas som ganska tjock med röda kläder och vitt, stort skägg och de flesta barn har nog någon gång sett tomten, även om de inte firar jul. Tomten finns i vissa länder där man inte firar jul som en man som kommer med paket på nyår. Men i de flesta kristna länder så är han alltså förknippad med jul just.


Tomten i olika länder

Vad som sägs om tomten i olika länder är väldigt intressant. Till exempel säger man i Danmark att tomten härstammar från Grönland medan man i Finland säger att han kommer från finska Lapplands ödemark. Även i Sverige finns det en del som säger till sina barn att tomten kommer från Finland med sina renar.


Var bor då tomten idag?

Ja, enligt den amerikanska versionen (för det finns flera) bor han på Nordpolen tillsammans med sina tomtenissar som hjälper honom att tillverka alla julklapparna. Därifrån åker han sedan med sin släde och delar ut alla dessa julklappar till alla snälla barn. Det är nog den här versionen som är den mest vanligt förekommande i sagor och böcker och som vi nog har läst mest.

 

Men att titta på tomtens historia och så kan kanske vara intressant för oss vuxna men för barn spelar det kanske egentligen ingen roll utan det är tron på tomten och att man får fantisera om honom. Jag minns ju själv när jag var liten hur mycket jag läste om tomten och fascinerades av honom. Det är en underbar känsla att tro på tomten som sedan verkligen kommer hem till just mig på själva julafton och delar ut julklappar som jag har önskat mig.

 

Jag tror nog att vi alla kan minnas dessa stunder. Men sedan när man blir lite äldre och inser att tomten kanske inte är den tomten man trodde blir man ju å andra sidan lite besviken men detta kommer man över och detta går sedan över till att man ändå tycker att det är roligt med tomten och att han kommer även om det inte är den tomten som man från början trodde att det var.

 

Njut av all mat o dryck med måtta.

 

JEP